Fyzikálně správná vinětace

Vinětace je vlastnost reálných objektivů, projevuje se ztmavenými okraji na fotografii.

Zde je příklad fotky s výraznou vinětací – autor:  Zafiroblue05 assumed (based on copyright claims). CC BY-SA 3.0

Tento návod vychází z postupu, který je uveden v tomto videu, jen jsem si jej trochu upravil pro svou potřebu.

Jde o to, že se ve 3D vinětace přidává dodatečně, protože kamera ve 3D programech vinětaci nemá. Vinětaci se ve spoustě návodů doporučuje podle velikosti rozlišení renderu, tedy oválného tvaru a následným rozmazáním okrajů této elipsy. Toto je nesprávný postup a může to vést k nerealistickému vzhledu výsledku.

Vinětace je „chyba“, kterou způsobuje objektiv, ten je kruhového průřezu a i vinětace by tedy měla být kruhového tvaru. Vinětace vzniká tím, že paprsky světla dopadající na snímač (nebo dříve film) letí různě dlouhou vzdálenost ze středu čočky – čím je menší ohnisko objektivu tím je větší rozdíl mezi nejkratší a nejdelší spojnicí středu čočky objektivu a snímače, naopak méně se vinětace projeví u objektivů s dlouhou ohniskovou vzdáleností.

Tento jev má fyzikální podstatu a vychází z toho, že intenzita světla klesá s druhou mocninou vzdálenosti, tedy i části snímače (filmového okénka), na které dopadá světlo objektivu z větší vzdálenosti a má tím pádem menší intenzitu, budou produkovat tmavší obraz.

Připravený soubor si můžete stáhnout zde. Po otevření byste měli vidět toto rozložení:

Pro správný výsledek nejdříve zkontrolujte nastavení rozlišení renderu, umístění výstupních souborů a poté nastavte vstupní soubor(y) v nodu nejvíce nalevo – kliknutím na tlačítko Open a vybráním souborů, na které má být vinětace aplikována.

Dále si můžete nastavit jednotlivé parametry vinětace v nodu Vignette Settings:

Začněte nastavením ohniskové vzdálenosti (Focal Length) a pak si můžete vyzkoušet změnit intenzitu viněty, případně její „tvrdost“. Záporné hodnoty u intenzity způsobí, že vinětace bude „svítit“. Nicméně je dobré mít na paměti, že často méně je více a i u viněty platí, že pokud ji téměř nevnímáme, je to dobře, pokud vás viněta praští do očí, asi to není to, čeho by si měl všímat také divák 🙂

 

 

Jeden myslel na “Fyzikálně správná vinětace

Komentáře nejsou povoleny.

Pokračováním užívání této stránky souhlasíte s použitím cookies. více informací

Nastavení cookie na tomto webu je nastaveno pro "povoleno cookies", aby vám poskytlo nejlepší možné prohlížení stránek. Pokud budete nadále používat tento web bez změny nastavení cookie nebo klepnete na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s podmínkami použití cookie.

Zavřít